4 éves webshopunk! 🎉 20% szülinapi kedvezmény minimum 2 növény vásárlása esetén. Kód: TROPICALHOME4 Nem használható az akciós termékekre, kaspókra, kiegészítőkre, csomagajánlatokra és a saját szaporítású növényekre.

Növénynevelő kihívás 2024 - beszámolók, 2. rész

Új év, új kihívások! Tavaly meghirdetett növénynevelő kihívásunk első idei bejegyzéséhez érkeztünk. Ha az előzményekre vagy kiváncsi, kattints ide, ahol ismertetjük a versenyzőket, itt pedig az első részt olvashatod.

 A résztvevők mindannyian 3 +1 baby növényt kaptak (Macodes petolaHoya cv ChoukeAmydrium medium silver és egy Epipremnum pinnatum skeleton key vágat) 

 Lássuk a beszámolókat! :) 

Sallai Bence

A Macodes petola komótosan növekszik. Az elmúlt két hónapban egyetlen levélen ügyködött, vagyis összesen kettő levelet hajtott a gondozásom alatt. Még az érkezésekor, amikor átültettem és megvizsgáltam, akkor láttam egy második növekedési pontot, de abból nem lett semmi. Azt olvastam erről a növényről, hogy eleve lassú növekedésű, de nyilván az sem segít, hogy a meleget és a párát szereti, de nagyon sokat egyikből sem kapott az elmúlt hónapokban. A tél beköszöntével a páratartalom lement 50% köré, hidegebb éjszakákon akár 15 fok alá is leeshet a hőmérséklet. Ha betenném egy floráriumba (befőttes üveg), és áttenném egy melegebb helyiségbe, valószínűleg elfeledkeznék róla, úgyhogy marad tavaszig a csigatempó.

 

A Hoya cv Chouke sem nagyon szeretheti az éjszakai hideget, szinte teljesen leállt a növekedése. Az eredeti növekedési pont a novemberi beszámolóban említett levélpár óta nem adott életjelet magáról. Ellenben egy-két hete egy oldalhajtást eresztett, azon növeszti éppen a most még apró levélpárt. A gyökerei egészségesek, kezdi belakni a cserepet.

 

Az Amydrium medium is ráérősen növekszik: egyetlen levélen dolgozott az elmúlt két hónapban. Erről a fajról is azt olvastam, hogy lassú növekedésű, de valószínűleg ő is jobban értékelné az állandó meleget. A fény valószínűleg nem probléma, elég sok napsütéses nap volt mostanában, és elkezdtem kiegészítő világítást is adni a növényeimnek napi 8 órában. Az új levél még nem teljesen érett állapotában is kétszer akkora, mint az előző, három karéjjal. A száron megjelenő léggyökérkezdeményeket egyelőre körbebéleltem mohával, hogy a talajba vezessem őket, az epipremnummal ellentétben egyelőre nem sok sikerrel. Mivel a gyökérzete egyébként szépen fejlődik, a következő levél után valószínűleg a jelenlegi 9 cm-es cserépből átültetem egy 15 cm-esbe, és elkezdem a deszkára szoktatását, bár a léggyökerek inaktivitását elnézve lehet, hogy még korai lesz.

 

Az Epipremnum Skeleton Key növekszik a legdinamikusabban, már a harmadik levelet növeszti. El is kezdtem vele a deszkára szoktatást. A következő levélnél a szár már rá fog simulni a lambériára, a léggyökér akár meg is tud kapaszkodni, ha a körülmények megfelelők lesznek.

 

Almay Zsófia 

Macodes

Miután megkapta a kis zárt terráriumát, néha egy löttyintés vizet kap és pár hetente fél nap szellőztetést, nem igényel túl sok figyelmet. Ennek fényében szegényről rendszeresen meg is feledkezem, és nem sokat gyönyörködöm benne. Pedig megérdemelné. Nagyon meglepő és váratlan fordulat ért azonban vele kapcsolatban. Ismerve a növény növekedési ütemét nem vártam tőle gyors fejlődést, sőt, az se lepett volna meg ha ebben a téli időszakban semmiféle változást nem mutat. Na ehhez képest 2 új hajtást is hozott a fő szárról, és láthatóan növeszti az új levelet is. Nyilván ez most két dolgot jelenthet: valamit vagy nagyon jól csinálok és így hálálja meg, vagy nagyon rosszul és ez az utolsó dobása az életben maradásért. Meglátjuk melyik irányba billen a mérleg nyelve a tavasz közeledtével, nagyon kíváncsian várom.

 

 

Hoya chouke

Rajta most a téli pihenés jeleit vélem felfedezni. Nincs is igazán miről beszámolnom vele kapcsolatban. Ez abszolút nem lepett meg, azt vélem felfedezni a meglévő hoyáimon hogy mindegyik különböző ütemben növekszik, hol beindul mint a gomba, hol megpihen pár hetet-hónapot. Ő a legutóbbi beszámoló óta maximum egy tapodtat mozdult - lehet még annyit se. Az akkor növekedésben lévő levelei szépen kifejlődtek, de újat nem láttam növekedésnek indulni. Reményeim szerint a tavasz közeledtével picit felélénkül. 

 

Amydrium

Ő is komótos tempóban folytatta a növekedést. Az alsó kisebb leveleit elvesztette, újat nem hozott helyette, csak a következő kis levélkezdemény növekszik. A legutóbbi és a mostani képet összehasonlítva látom csak én is hogy történt valami, piszok lassan növekszik. A gyökerei szépen sokasodtak, tavasszal megérik az átültetésre, de addig nem akarom megzavarni amíg nem dönti el milyen irányba indul ezzel a kis növekvő góccal.

 

Skeleton key

Olyan november közepén megelégeltem hogy konkrétan semmi nem történt vele a vízben, úgyhogy fogtam és beledugtam egy pohár perlitbe, felöntöttem vízzel és eltettem jó hátra, ne is lássam. A kis rohadék pár nap múlva tekeri ki az első levelét, a gyökerei jól láthatóan elkezdték beszőni a poharat. Azt még nem tudom mi a tervem vele a következőkben, illetve nagyon kíváncsi vagyok mennyi ideig tart ez a megiramodás, vagy visszalassul újra a továbbiakban. 

 

Kálmán Viktória

Sajnos rossz híreim vannak. Tombol nálam a gombafertőzés, nem győzöm a növényeimet kezelni/átültetni. Sajnos nem állok túl fényesen. A Bio Fito gombaellenes szerét használom, a nagy méretű növényeknél használ is (12cm-es cseréptől felfelé), de a kicsiket nem tudom olyan ütemben kezelni, mint kellene. Ez azért is lehet mert a nagyobb növények mindig ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben, mondhatni stabilabbak. Mivel van egy izgága, mindenre is kíváncsi macska a lakásban, így nem szívesen nyúlok komolyabb vegyszerekhez, maradok a bio vonalon, de egyelőre nem találtam olyan módszert, ami százszázalékosan működik. Aki szeretne talál a piacon többféle gombaölő szert is meg talajfertőtlenítőket, de ha jól emlékszem ezekhez már engedély is kell.

Epipremnum Skeleton key

 

Sajnos a gombafertőzés miatt (és mert nem voltam eléggé résen) a Skeleton key és a Amydrium is elpusztult. A Skeletont már el tudtam ültetni, kifejlődött egy kis levélcsomó és egy kis gyökérzet, de hamar feladta. Az Amydrium a gyökér és a szár találkozásánál rohadt el, nem volt még másik kifejlett nódusza amiből gyökeret ereszthetne, szóval nem tudom kigyökereztetni.

 

A Macodes is kidőlt szárrothadás miatt, de szerencsémre két nódusza is épségben megúszta, vízbe tettem és gyökereztetem a kis aranyost. Már elkezdődött a gyökérképződés, bizakodó vagyok.

 

A Hoya töretlenül növekszik, elkezdett picit elágazni, nem tudom mi okozhatta ezt a döntését, de boldoggá tesz.

 

Nyomjuk tovább a túlélőkkel :D

 

Grósz Ágnes

Boldog új évet mindenkinek! Sok mindenről nem tudok beszámolni, ezekben a téli hónapokban a növényeim jobb esetben alszanak. Ritkán öntözöm őket, 1,5-2 hetente azért rájuk nézek, hogyha nagyon szomjasak, akkor kapnak kevés vizet.  

 Macodes petola. Az előző beszámolóban küldött állapothoz képest annyi a változás, hogy szépen kifejlődött a középső levélkéje. Viszont új levélkezdeményt nem látok, ellenben a legalsó pici elszáradt. Átköltöztettem az ablakhoz közeli asztalra, mert úgy vettem észre, hogy a konvektorhoz közelebbi polcon nem érzi jól magát. Kevés vizet kap, de mivel üvegvázában lakik, 68% a páratartalom, általában 22 C körüli a hőmérséklet. 

 

Skeleton key. Úgy tűnik jól érzi magát. Az ablak és konvektor közelében van egy félig zárt üvegszekrény, így közvetlen forró levegő nem éri. Borúsabb napokon kap plussz világítást. Az előzőleg hozott levél megnőtt, és lett rajta még egy új. Nyújtózkodik a fény felé, forgatni szoktam. Általában 22 C a hőmérséklet, de ha jól befűtök, felmegy 24-25 fokra. Figyelem a páratartalmat, nem ment még 58% alá, ilyenkor már locsolom őket, vagy teszek párologni vizet egy tálcára. 

 

Amydrium medium silver. Ugyanezen a polcon van. A múltkori beszámolóban panaszkodtam a levélcsúcs barnulás miatt, de nem romlott tovább a helyzet, az új leveleken nincs barnulás. Igen, lett még egy szeldelt levélkéje, és már látszik a következő kezdemény. Viszont eléggé felnyúlt, valószínű így is kevés neki a fény. Hát majd ha jó idők lesznek, egészen az ablakba tudom rakni, ott majd jobban érzi magát. 

 

Hoya Nem mertem a két ablak között hagyni, mert hideg van. Átköltöztettem a másik ablakom belső párkányára. Ez távol esik a konvektortól, az ablak nem túl jól szigetelt, úgyhogy 19-20 fok körüli a hőmérséklet, 59% a páratartalom. Egyáltalán semmi nem változott, nem hozott új hajtást, nem száradt el egy levele sem, úgyhogy várjuk a tavaszt. 

Bérczes Kornél

 

Macodes petola

A kis ékszerorchidea elég érdekes fejlődésen ment keresztül az elmúlt két hónapban. Új levelet nem hozott, viszont nagyon határozottan, antennaszerűen elindult felfelé hosszú, de levéltelen szárat növesztve. A csúcson mintha virágot szeretne hozni, de őszintén szólva nem tudom, hogy lesz-e belőle valami. Visszavágni nem akartam. Gondoltam nézzük meg mi lesz a kifutása a dolognak, és még most is vívódom, hogy mi a helyes megoldás. Esetleg vissza kellene vágnom? Lehetséges forgatókönyvként él a fejemben, hogy hátha új leveleket hozna majd ahelyett, hogy minden energiáját virágzásba fektetné. Mert most úgy néz ki, mint aki sikertelen erőlködésében megállt a fejlődésben. A legalsó levelét elvesztette legutóbbi beszámolóm óta. Közegén és környezetén nem változtattam, továbbra is 100% spagnum mohában lakik, amit körülbelül hetente nedvesítek. A levelei kissé ráncolódnak, ami talán az alacsony páratartalom miatt történik. Sajnos így télen, 50% körüli páratartalom van a lakásban.

Hoya Chouke

A hoyám még az orchideánál is kevesebb változást mutatott. Konkrétan semmit nem fejlődött, pontosan annyi levele van, mint két hónapja, itt semmi növekedésről nem tudok sajnos beszámolni. Eredmény tekintetében annyit tudok felmutatni, hogy betegség jelét nem mutatja, egészségesnek tűnik, csupán makacs módon lefulladt. Csak reménykedni merek benne, hogy most csak a téli időszak miatt nem mocorog, és tavasszal felébredve megiramodik. Ha nem, az sem nagy baj, én így is szeretni fogom. Az évszaki sajátosságoknak megfelelően, ritkábban öntözöm. Valahogy 2-4 hét között kap folyadékot, akkor sem eláztatva a földjét.

 

Amydrium medium silver

Őt az őszi hónapok végén még gyorsan átültettem, hogy ne abban az apró cserében menjünk neki a télnek. Bizakodó módon raktam is mellé egy mohakarót, hátha érti majd a célzást és kedvet kap kúszni rajta. Egyelőre kapaszkodni nem kezdett el, de egy-két új levelet hozott, hosszú szárral. Benne látom a potenciált, hogy szépen fog cseperedni. Lehet az átültetéssel picit megakasztottam a fejlődésben, de szerintem hosszú távon jobb lesz neki így.

 

 Epipremnum pinnatum skeleton key

A vágatból gyökereztetett, majd általam elültetett epipremnum is hálásnak tűnik. Ő is hozott egy-két új levelet, méretét tekintve nem is aprót. A kezdőlevelét (korábbi vágatot) leszámítva egyik új levele sem hajaz a jellegzetes „skeleton key” formára. Ennek nem kifejezetten örülök, de lehet majd a későbbiekben eszébe jut, hogy milyen külsőt is kéne produkálnia. Egyelőre inkább egy hétköznapibb epipremnum pinnatum hosszú, vékony és hegyes leveleire hasonlít.

 

Így télen egyik növényem sem tápoldatoztam, majd ha beköszönt a jó idő, akkor veszem majd csak kézbe az ilyen legális növekedésserkentő szereket.

 

Plásztán Zsófia

 

 A januári beszámoló írása előtt újra elővettem az első fordulóhoz készített képeket, meglepett, hogy mennyit változtak a növénykék ilyen rövid idő leforgása alatt  Persze azóta a tél is beköszöntött, ami általában a korábbi években visszavetette a növénykéim fejlődését. Sajnos ilyenkor kevesebb a lakásba bejutó fény és a levegő páratartalma is alacsonyabb a fűtés miatt. Ez az új otthonnal sem volt másként, a korábbi 62-65%-os páratartalom 40% alá csökkent, ezért beszereztem egy párásítót, így a növények közérzete is szemmel láthatóan jobb lett.

 

Az előző kör óta az amydriumom fejlődött a legtöbbet. Novemberben megjelenő levélkezdeményből egy nagy fenesztrált levelet nevelt. Nem is számítottam rá, hogy ilyen hamar szeldelt levelet hoz majd, nagyon örültem a fejleménynek.

 

A macodes szintén két új levelet hozott november óta, a csillogó,  térkép mintázatú levelei mindig mosolyt csalnak az arcomra amikor elhaladok a terráriuma előtt, amit a háló ablakában helyeztem el. A napokban észrevettem, hogy a nagy növény tövénél egy apró macodes növényke is megjelent, boldogabb nem is lehetnék.

 

 

A hoyám sajnos kicsit megsínylette a levegő páratartalmának csökkenését, egy levélkezdeményt le is dobott, ami miatt picit szomorú is voltam. De amióta stabilizálódott a páratartalom egy új szőrös levelet nevelt ki illetve egy új növekedési pontot is felfedeztem a növény tövéhez közel. Remélem minden jól alakul és szépen fejlődik majd tovább.

 

A kis skeleton key vágatot vízben gyökereztettem. November végére elég nagy gyökere fejlődött, ezért földmixbe ültettem át. Az átültetés után a tipikus sceleton key levél elszáradt majd le is dobta a növény, de azóta egy új levélkét kezdett el nevelni, aminek igazán örülök. 

 

Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehetek a kihívásban, alig várom a következő kört.

 

 

Nagyon köszönjük a szuper beszámolókat! Izgatottan várjuk a következő fordulót 😊

 

 

Kövessétek Instagram és Tiktok oldalunk is, hogy mindig elsőkézből értesüljetek legújabb cikkjeinkről és informatív vidóinkról!

 

 

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni